רוב הצמחים בגינה שלנו נכנסים ל"תרדמה" במהלך החורף, הרבה עצים נושרים ונשארים עירומים, הפריחה נעלמת - ועכשיו תחילת הסתיו (ושיא "עונת הקורונה") זה בדיוק הזמן להכין את הגינה הביתית לקראת המשך השנה כדי שנוכל להפיק את המיטב מהגינה ולהנות מפריחה לכשיגיע האביב!
הכנתי לכם רשימה, המפרטת בדיוק מה צריך לעשות דווקא עכשיו, מתוך כתבה של חן יבין, מנכ"ל משתלות יגור, ל"פורטל לחקלאות טבע וסביבה".
הכנת הקרקע: להפוך קרקע ולדשן
השקיות הקיץ והחום התמידי, גרמו בין השאר לכך שהאדמה התקשתה ונהייתה מעט סגורה למעבר חמצן. יש צורך להפוך את האדמה ולאווררה, על מנת לחדשה ולטייבה. לאחר אוורור האדמה, רצוי מאוד לפזר קומפוסט ביחס של 10 ליטרים למטר רבוע, על מנת לספק לצמחיה מזון לקראת החורף. ניתן גם לפזר קומפוסט באופן פרטני לכל צמח, אך בכל מקרה יש להקפיד להצניעו אחרת הוא לא יתפרק ולא יהיה זמין לצמח.
הכנת מדשאות:
גם המדשאה, כמו הגינה, התעייפה מעט בחדשי הקיץ ויש להעניק לה יחס וטיפול מתאימים. לאחר שהשתמש במאגרי המזון שניתנו לו באביב, יש להזין את הדשא מחדש, על ידי פיזור דשן סתווי (רצוי באמצעות מדשנת) על כל שטחו. כמו לאחר פיזור הדשן, יש להשקות את הדשא על מנת שהדשן יירד מהעלים ויגיע לאדמה שם יתפרק ויהפוך זמין לצמח. גם פיזור קומפוסט על גבי הדשא הינה פעולה מומלצת, אך יש לזכור שלאחר הפיזור, הדשא יהיה פחות "ידידותי" וזמין, הן בגלל הריח והן בגלל הבוץ והלכלוך. את הקומפוסט חשוב לפזר מספיק זמן לפני הגעתו של החורף, כיוון שאז הדשא נכנס לתרדמה ופיזור הקומפוסט יהיה חסר ערך. באופן טבעי, כמויות ההשקיה בסתיו מצטמצמות, אך זאת רק במידה ואכן הטמפרטורות ירדו ואין חמסינים, האופייניים לסוף הקיץ. כיסוח :
בסתיו יש להימנע מכיסוח נמוך שיחשוף את הצימוח הצעיר ללילות והבקרים בהם הטמפ' נמוכה ועלולה להזיק לצימוח. כמו כן אם תכננתם הנחת משטחי דשא חדשים או משלימים, זה הזמן לסיים את העבודה כדי להבטיח קליטה מיטבית לפני החורף.
גיזום:
כאמור, בעונת הסתיו ישנם מופעי פריחה מרהיבים של צמחים רבים, ביניהם- גרניום, חרציות, ורדים, לויקופיליום ועוד. אחת ממטרות הגיזום, היא הסרת הפרחים היבשים שנותרו מהקיץ ו"ניקוי" הצמח לקראת פריחות הסתיו. הדבר בולט מאוד בעדעדים, מינים של לוונדר, מרוות לסוגיהן וצמחי תבלין נוספים.
סיבה נוספת לגיזום לפני החורף היא כמובן בטיחות, יש לגזום ענפים לעצים ושיחים שיכולים להישבר ולהוות סיכון בזמן רוחות חזקות, גשם ושלג (למי שבארץ בר מזל וזוכה לו!) לוודא שאין ענפים המפריעים לחוטי חשמל וטלפון, גגות וכו'. בעצים ובשיחים גדולים הגיזום מהווה תשתית לצמוח החדש שיופיע באביב. בעצי הפרי הנשירים ייעשה הגיזום על מנת "לפתוח" את פנים העץ ולאפשר חדירה של שמש אל מרכזו, מה שיעודד צימוח באביב. גיזום חריף של עצי פרי ונוי ירוקי עד ייעשה לאחר קטיף/פריחה רק באביב כי לרוב בם צמחים רגישים לקור. את עצי נוי נגזום על מנת לבצע "סניטציה" של העץ, משמע- ניקוי ענפים יבשים, פינוי ענפים שצמיחתם מפריע לענפים אחרים, ובנוסף הורדה של ענפים פגועים, סדוקים או כאלה העלולים להיפגע בחורף ובכך להזיק לעץ כולו.
שתילה:
לאחר שסיימנו את תחזוקת הצמחים הקיימים ותשתית הגינה, הגיע הזמן לרענון ושתילה. עונת הסתיו מצוינת לשתילה של צמחים שונים ולנטיעה של עצים. הירידה בטמפרטורות, מאפשרת לצמחים הקלטות נוחה וקלה יותר. כמו כן, שתילה בעונת המעבר מאפשרת לצמח להתבסס ו"להתכונן" לקראת החורף על מגוון בעיותיו.
לא מומלץ לשתול צמחים אשר ידועים ברגישותם לקור כגון: אלמוגן, צאלון, סיגלון, מטפסי הצל (מנדביליה /דפלדניה), בוגונביליות, טרופיים למיניהם וכו'). המומלצים לשתילה הם הציפורנים, גרניום, מרוות, לוונדרים,
וכמובן העונתיים של החורף כמו אמנון ותמר, צפורני- חתול, נמסיה, סלסלי כסף, לוע- ארי, מנתור, לובליה וכו'. שתילה מוקדמת של צמחים אלה, תאריך את משך פריחתם אל תחילת הקיץ. הסתיו הוא גם הזמן להטמנת הפקעות האהובות עלינו, כל אחד והעדפותיו ניתן לשתול ירקות לאורך כל החורף ופקעות עד לסוף חודש דצמבר (תלוי כמובן במזג האוויר):
העצים שכדאי לנטוע הם ההדרים למיניהם ועצי נוי שאינם רגישים לקור - מילה ירוקת עד, פיקוסים וכדומה וכמובן עצים כמו כליל החורש, אלון, חרוב ושאר עצי ארץ ישראל. חודש אוקטובר הוא הזמן לזרוע את פרחי האביב - פשתה, אפונה ריחנית, כובע נזיר, דלפיניום חד שנתי, אשולציה ועוד. את פרחי הבר המקסימים (פרגים, תורמוסים, כוכבנים) יש לזרוע מעט מאוחר יותר וכך גם זרעי הירקות החורפיים- מלפפון, עגבנייה, חסה, כרובית וגזר. חשוב מאוד לזכור שהטבע, כמו גם הגינה, אינם מתחשבים בשמותיהם של החודשים וכל עניינם הוא במזג האוויר - טמפרטורות, עוצמות קרינה וגשמים. לכן, כאשר הנכם ניגשים להכנת הגינה לסתיו, שימו לב שאכן מזג- האוויר התקרר והפך יציב.
למרות הסגר יש לא מעט משתלות שעושות שירות של הזמנה ומשלוח עד הבית וגם משתלות פתוחות (ששששש... לא לגלות!). אני ממליצה מאד לנצל את זמן הסגר להכנת הגינה להמשך הגנה, זו פעילות משפחתית נהדרת, עושה טוב גם לגוף וגם לנשמה, והכי כיף, שיהיה אפשר להנות מהגינה שלנו עוד יותר בעוד כמה שבועות, וכן, גם בחורף!
מקוות שכתבה זו עניינה אתכם, אתם מוזמנים לשתף!
פטריסיה דינו ודבי אקרמן,
דינו אקרמן, סטודיו לאדריכלות, עיצוב ונוף
Comments